Dat een groen leven, sustainability en ‘je steentje bijdragen aan de toekomst van de aarde’ hot topics zijn momenteel, weten we. Men wil gezonder leven, afval scheiden en zelfs geld betalen voor plastic tasjes. We consumeren minder vlees, douchen korter en doen netjes de lichten uit. Maar zijn we wel echt zo goed bezig als dat we denken? Agnieskza van Batavia, werkend voor the Life Cycle Assesment Centre, kon ons hier meer over vertellen. Tijdens Amsterdam Food Week gaf zij een masterclass over duurzaamheid. The LCA Centre houdt zich bezig met het analyseren van de volledige levenscyclus van een verpakking. Op deze manier kunnen zij ondernemers adviseren over het huidige verpakkingsprobleem met oog op duurzaamheid, wetgeving en kostenbesparing.

 

De horecaondernemers uit het publiek stelden kritische vragen, vroegen om advies en waren opzoek naar antwoorden. Hoe krijgen we horeca een beetje groener? Kan dit zonder dat de kwaliteit achteruitgaat? En hoe zorgen we ervoor dat dit niet te veel kosten met zich meebrengt? Denk bijvoorbeeld aan duurzame verpakkingen. Veel verpakkingsmaterialen worden maar één keer gebruikt of zijn zelfs overbodig. Het antwoord op een groenere horeca is niet zwart-wit, maar een goed begin is dat ondernemers zich hier steeds vaker om bekommeren. Amsterdam Food Week wil dit blijven stimuleren.