Naast de smaken zout, zuur, zoet en bitter kennen we nog een vijfde smaak. Umami is een geheimzinnige smaak, die je vooral in de Aziatische keuken terugvindt. Umami is Japans voor ‘heerlijke smaak’, maar waarin proef je precies umami? Op zaterdag 6 oktober geeft Guus Vredenburg van Food Things! hierover een masterclass.

 

De meeste ingrediënten die een hoge hoeveelheid umami bevatten worden gekenmerkt als ‘heerlijk’. Denk bijvoorbeeld aan verse zalm, truffel, tomaat en paddenstoelen. De pure smaak umami komt naar voren in de stoffen glutamaat (aanwezig in bijvoorbeeld zeewier), inosinemonofosfaat (in bijvoorbeeld gedroogde tonijn) en guanosinemonofosfaat (denk aan shiitake). Umami is eigenlijk een natuurlijke smaakversterker die veel voorkomt in voedingsmiddelen die zijn gedroogd, gerookt, gefermenteerd, gezouten of ingemaakt.

 

Guus Vredenburg, voorheen werkzaam in restaurant De Kersentuin in Amsterdam, verdiept zich sinds 2010 in umami. Zo maakte hij onder andere een reis naar Japan waar hij een training volgde bij het umami-informatiecentrum. Dit centrum buigt zich over alle facetten van de vijfde smaak. Tegenwoordig is Guus culinair adviseur en eigenaar van Food Things! in Almere en geeft hij masterclasses over de toepassing van umami in de keuken. Op zaterdag is hij bij ons, dus schrijf je snel in via onze website.